bajnoki kalandok!

Ismerje meg Fazekas-Zur Krisztinát

1990-ben kezdtél el kajakozni a BSE színeiben. Miért pont ezt a sportot választottad?

Ennek egészen egyszerű oka van. A bátyám és szomszédaink akkortájt már aktívan kenuztak a Budapesti Sportegyesületnél (BSE), éppen ezért az ikertestvéremmel úgy döntöttünk, hogy követjük őket, és így kerültünk végül a kajak közelébe.

Életpályád során számtalan versenyt és elismerést nyertél, melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

A kajak sportban úgy gondolom, hogy az olimpiai győzelmem minden sportoló álma és célja, mint nekem is, arra vagyok a legbüszkébb. De minden érem fontos elismerés és kedves emlék számomra.

A legutóbbi nyári olimpiai játékokon, 2012-ben Londonban 500 méteren a női kajak négyes tagjaként nyertél aranyérmet. Milyen érzés volt a dobogó legtetején állni?

Rengeteg munka és elhivatottság van egy ilyen eredményben, fantasztikusan felemelő és megható érzés volt, hogy az a sok edzés és küzdés meghozta gyümölcsét, és nyakamban lógott az aranyérem, amiről már gyerekkorom óta álmodtam.

A 2016-os riói olimpián is indulsz majd a női kajak négyes tagjaként. Hogyan készülsz a versenyre?

Első sorban rengeteg edzéssel, de mellette odafigyelek a megfelelő táplálkozásra, a lelki kiegyensúlyozottságomra, és nem utolsó sorban a regenerálódásra. Emellett kisfiam és férjem is támogat engem a felkészülésben, ami rengeteg erővel tölt fel engem.

Hogyan támogat téged a családod ebben az edzésekkel és kihívásokkal teli időszakban?

A családomra mindig számíthatok, ha ki akarok kapcsolódni. Ők maximálisan partnerek abban, hogy ki tudjak szállni a mindennapi mókuskerékből, hogy ne kelljen az edzésekre és a kajakozásra gondolnom hosszabb-rövidebb ideig.

Mi motivál téged abban, hogy a legjobb teljesítményedet nyújtsd?

Tavaly óta leginkább a fiam motivál, szeretnék neki jó példával szolgálni, és persze mindenképp szeretnék neki megfelelő jövőt biztosítani, hogy ő is majd elérhessen bármit, amit szeretne az életében.

Milyen várakozásokkal tekintesz az idei ötkarikás játékokra?

Mindenképp kemény versenyre számítok, és nem titkolom, hogy nagyon szeretném megvédeni a londoni címünket.

El szokott látogatni a kisfiad is az edzéseidre, versenyeidre?

Igen, sokszor elkíséri a férjemet a motoros hajóban, és ha van rá lehetőség, akkor a kondiban is meg szoktak néha lepni engem. Volt arra is példa, hogy Ramival biciklivel követtek, amíg futottam. Nagyon szeretem, ha ott van, mert mindig megmosolyogtat, még akkor is, amikor már teljesen kimerültem.

Szeretnéd, hogy a kisfiad a nyomdokaidba lépjen? Vele is megszerettettétek a sportolást, a kajakozást?

Nem feltétlenül szeretném, ha kajakozna, de nagyon örülnék, ha ő is annyira szeretné a sportot, mint én és az apja. Egyáltalán nincsenek elvárásaim, azt sem fogom bánni, ha nem lesz élsportoló.

Hogyan töltődsz fel két edzés között?

Ebédelek egy nagyot és sziesztázom egy jó könyv társaságában.

Hogyan étkezel egy kimerítő edzés előtt, és mit fogyasztasz az edzések után, illetve a versenyek alatt?

Magas szénhidráttartalmú és alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztok kevés fehérjével, ami könnyen emészthető, mint például egy teljes kiőrlésű zabpehely joghurttal, vagy egy pirítós tojással és gyümölccsel, esetleg egy kis pulykasonkás szendvics. De nem csak az élsportolók számára fontos az egészséges életmód, hanem mindannyiunknak oda kellene figyelnie arra, hogy egészséges és tápanyagban gazdag ételeket fogyasszon.

Melyek azok az alapanyagok, amik nem hiányozhatnak a bevásárló listádról?

Joghurt, tojás, hús, kenyér, tej, müzli, zabpehely, gyümölcs, zöldség.

Odafigyelsz az egészséges, változatos táplálkozásra? Mi az, ami nélkülözhetetlen az étrendedből?

Odafigyelek, de nem viszem túlzásba. Abban hiszek, hogy mindent lehet enni, amit az ember megkíván, csak mértékkel és változatosan, megfelelő minőségű alapanyagok felhasználásával.

A férjed egyben az edződ is. Ő csak a kajakban, vagy adott esetben a hétköznapi életedben, esetleg az étkezés terén is iránymutatásokat ad?

A férjem nagyon sokoldalú, rengeteget tanulok tőle az élet minden területén, beleértve az étkezést is.

Ki főz, ha otthon vagy? Mi kerül az asztalra egy versenyidőszakban?

Ha otthon vagyunk, általában én főzök, de azért sokszor a férjem is besegít, vagy valami olyan specialitást csinál, amit ő tud a legjobban. Versenyidőszakban a klubunk, vagy a szövetség szervezi meg nekünk az étkezést, így azt esszük, amit az éttermi menün találunk.

Hogyan biztosítod az elegendő tápanyag bevitelt és a megfelelő energiaszint elérését nap közben?

Megfelelő étkezéssel, próbálok legalább ötször enni egy nap, de nem pukkanásig. Edzések előtt és után sport italokkal töltődöm fel.

Milyen jövőbeli terveid vannak? Van esetleg valamilyen elismerés, amire már nagyon régóta vágysz?

A legfontosabb tervem, hogy az általam alapított Bajnokok Útja Alapítványt, amit az Auchan is támogat, sikeressé és ismertté tegyem itthon Magyarországon, majd külföldön is. Szeretném, hogy a jövőben még több egészségtudatos, magabiztos és céltudatos fiatal cseperedjen fel, akik majd megoldást találnak a világ problémáira.